SVIL ry

Harrastus

Ihminen on aina haaveillut lentämisestä. Ilmailu onkin monipuolinen ala, jonka piiristä löytyy niin harrastajia kuin ammattilaisia. Vaikka lentosimulaattoreita on ollut olemassa tietokonepelien historian alusta saakka, on virtuaalilentäminen yleistynyt harrastuksena vasta 1990-luvun puolivälissä. Ja mikäpä siinä yleistyessä, ovathan lentosimulaattorit ehdottomasti turvallinen ja mielenkiintoinen tapa tutustua ilmailun valloittavaan maailmaan, omalla tavallaan.

Uusi ja monipuolinen ilmailuharrastus

Virtuaalilentäminen terminä voidaan yleistää oikean lentämisen jäljittelyksi erilaisia tietokonesimulaattoreita käyttäen. Simulaattoreita on käytetty lentäjien koulutuksessa jo vuosikymmenet, mutta kotitietokoneiden ns. “kevyet” simulaattorit yleistyivät tietokoneiden nopeutuessa vasta 1990-luvun puolivälissä.

Virtuaali-ilmailu käsitteenä kattaa kaikki simuloidun ilmailun lajit, joita on lähestulkoon yhtä monta kuin oikean elämän ilmailulajejakin.

Selkeimmin toisistaan erotettuvat siviili- ja soitilasilmailu. Sotilaspuolen simulaattoreissa on käytännössä aina keskeisenä päämääränä erilaiset taistelutehtävät. Rauhanomainen siviili-ilmailu keskittyy taas enemmän itse lentämisen simulointiin ja koneiden sekä maisemien mallintamiseen. SVIL on keskittynyt nimenomaan siviilipuolen simulaattoreihin.

Siviilipuolen skaala on sekin todella laaja. Simulaattoreilla voit lentää moderneja matkustajakoneita Euroopan vilkkaan lentoliikenteen seassa, leppoisia paikallislentoja pienkoneilla ympäri maailman pienkenttien, lentää kuvitteellista kiireellistä sairaankuljetusta helikopterilla kaupungin keskeltä korpea suurkaupungin keskussairaalan helikopterikentälle tai siirtyä ajassa taaksepäin ja hypätä vaikkapa legendaarisen Dakotan, eli DC-3:n puikkoihin ja kokea miltä lentäminen tuntui ennen suihkukoneaikaa. Entä kiinnostaisiko kokemus lennonjohtajan työstä, ohjaten toisten harrastajien muodostamaa lentoliikennettä Internetin yli tutkan avulla? Tai toimiminen lennonvalmistelijana eli tuttavallisemmin dispatcherina toimiminen, suunnitellen lentoreittejä, tutkaillen säätiloja ja tarvittavia polttoainemääriä tarkistellen?

Viereisestä valikosta pääset tarkastelemaan tarkemmin virtuaali-ilmailun eri osa-alueita.

Simulaattoripilottina pääsee myöskin aitiopaikalle näkemään uusia kaupunkeja, lentokenttiä ja maisemia. Vaihtelevat sääolosuhteet tuovat lisää haastetta ja mielenkiintoa lentämiseen. Kovassa vastatuulessa jäädään aikataulusta jälkeen ja huonossa näkyvyydessä lähestyminen ja lasku joudutaan luonnollisesti tekemään mittarilähestymislaitteiden varassa. Ukkosmyrsky tai lumisadekin voivat yllättää. Vuodenaikojen vaihtelu tuo maisemaan omat muutoksensa. Samalla pääsee tutustumaan realistisesti siihen, mitä oikean lentäjän työ on.

Selvä lentoonlähtöön – Cleared for takeoff!

Eräs virtuaali-ilmailun parhaista puolista on ehdottomasti se, että harrastuksesta voi tehdä juuri niin vaativaa ja totuudenmukaista kuin itse haluaa. Kukaan ei pakota lentämään täsmälleen oikean maailman reittien mukaan tai lentämään muuten 100% “by the book”. Halutessaan voi siis vaikkapa kierrellä maailmaa ristiin rastiin ja tutkia paikkoja. Useimmat kuitenkin haluavat enemmän tai vähemmän tarkasti jäljitellä oikeita menetelmiä, reittejä ja käytäntöjä, onhan simulaattorin ideana nimenomaan oikean lentämisen jäljittely. Halutessaan voi siis harrastuksen realistisuuden viedä hyvinkin pitkälle. Silti on aina syytä muistaa, että aivan kaikki ei simulaattoreissa sentään ole mahdollista, eikä aina tarpeellistakaan. Kysymyksessähän on harrastus, ja pääasia on että jokaisella on sen parissa hauskaa!

Myös uudet harrastajat otetaan lämpimästi vastaan ja neuvotaan reippaasti alkuun! Kokeneilta konkareilta sopii siis aina kysyvä neuvoa mieltä askarruttavissa tilanteissa. Jokainen meistä on ollut joskus aloittelija, älä siis syyttä ujostele, sekaan vain!

Tervetuloa mukaan hauskaan, haasteelliseen ja väkivallattomaan harrastukseen!